SAOPĆENJE

Prateći aktuelnu politiičku krizu u zemlji koju po obrascu iz 1991. i 1992. godine i planira, organizira i uvodi u potpunu neuzvjesnost član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa dijelom istomišljenika iz SNSD-a, Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH ima moralnu obavezu da upozna bosanskohercegovačku javnost, međunarodne institucije, Ambasade kao i nadležne državne organe na nužnost poduzimanja sveobuhvatnih mjera na zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH. U cilju što hitnijeg preveniranja novonastale sigurnosne krize, Udruženje:

1. Poziva Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH, Vijeće ministara BiH da u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima poduzmu neophodne mjere i radnje radi sprečavanja nelegalnog i nenadležnog donošenja odluka kojima se direktno atakuje na ustavno-pravni poredak BiH.

2. Pozdravljamo i podržavamo opredjeljenje Tužilaštva BiH da u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima hitno poduzme potrebne mjere da se prema nosiocima protivustavnih i protivzakonitih postupaka usmjerenih na podrivanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti države BiH poduzmu sve zakonom predviđene mjere i utvrdi stepen krivične odgovornosti Milorada Dodika i drugih učesnika u ovakvom protivustavnom djelovanju.

3. S posebnom pažnjom pratimo posljednje postupke Visokog predstavnika u BiH, gospodina Christiana Schmidta, koji je upozorio Skupštinu RS da ne podrže nenadležno donošenje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. I pored jasne poruke Visokog predstavnika, parlamentarna većina u Skupštini RS-a izglasala je pomenuti zakon, čime je i preuzela odgovornost za donošenje protivustavne i protivzakonite odluke.

4. Očekujemo konkretno djelovanje nakon zajedničkog Saopćenja SAD i EU iz Vašingtona i Brisela, od 20.10.2021. godine nakon sastanka američkog državnog sekretara Antonya Blinkena i šefa vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Josepa Borella o neupitnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH pomoći Dodiku i njegovim istomišljenicima da odustanu od protivustavnog djelovanja i uvođenje BiH u još težu političku, ekonomsku i sigurnosnu krizu....

5. Posebno smo zabrinuti što se djelovanje usmjerava na razbijanje Oružanih snaga BiH, pravosudnih, državnih institucija, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i drugih državnih agencija. Pozivamo odgovorne ministre u Vijeću ministara BiH da energičnije stanu u odbranu Oružanih snaga i sigurnosnih agencija BiH, s obzirom na njihov značaj za stanje sigurnosti u zemlji.

Poučeni iskustvom iz devedesetih godina, a u slučaju eskalacije krize patriote BiH će se znati i htjeti organizirati kroz državne institucije s ciljem očuvanja države BiH.